Desery na lato: przepisy na orzeźwiające słodkości

Desery na lato: przepisy na orzeźwiające słodkości
Lato to czas, kiedy główną rolę w naszej diecie odgrywają lekkie i orzeźwiające potrawy. Nie może ich zabraknąć również na deserowym stole. Dlatego dziś przedstawiamy przepisy na pyszne i zdrowe desery, które idealnie sprawdzą się w gorące letnie dni. Odkryjmy razem tajniki przygotowania owocowych pyszności!
- Deser arbuzowy dla miłośników świeżości
- połówka arbuz
- jogurt naturalny
- mięta
- łyżka miodu
Oczyszczony z pestek i pokrojony w kostkę arbuz układamy w misce. Na wierzch wykładamy łyżkę jogurtu naturalnego oraz posypujemy listkami mięty. Całość polewamy delikatnie miodem. To idealna propozycja dla osób ceniących sobie lekkie, owocowe desery.
- Koktajl truskawkowo-bananowy na popołudniowe orzeźwienie
- 1 banana
- 10-12 truskawek
- sok z połowy limonki
- 1 szklanka mleka kokosowego
- lód
Obrane banany i umyte truskawki blendujemy razem z sokiem z limonki, mlekiem kokosowym i kilkoma kostkami lodu. Koktajl podajemy schłodzony, ozdobiony plasterkiem limonki lub truskawek. To idealny sposób na ugaszenie pragnienia i dostarczenie organizmowi witamin.
- Letni shake bananowo-ananasowy na słodki deser
- 1 banan
- połówka ananasa
- 1 szklanka mleka kokosowego
- łyżka miodu
- kilka kostek lodu
Obieramy banana, a ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki blendujemy razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Shake podajemy schłodzony, np. z plasterkiem ananasa lub posypką kokosową. Doskonały deser na letnie popołudnie!
- Lodowe owocowe szaszłyki na chłodne przekąski
- owoce sezonowe (np. truskawki, winogrona, melon, ananas)
- patyczki do szaszłyków
- jogurt naturalny lub starty kokos
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w większe kawałki. Nakładamy je na patyczki do szaszłyków na przemian. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na około 4-6 godzin. Po wyjęciu obkładamy je jogurtem naturalnym lub posypujemy startym kokosem. To świetna propozycja na orzeźwiające chłodne przekąski.
- Płatki owsiane z owocami na sycące i zdrowe śniadanie
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego lub sojowego)
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- owoce sezonowe (np. maliny, borówki, jabłko, banan)
Płatki owsiane gotujemy na mleku roślinnym, dodając słodzik. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż płatki będą miękkie. Gotowy posiłek wykładamy do miseczki, a na wierzch układamy umyte i pokrojone owoce. Śniadanie jest gotowe do spożycia.
- Deser marchewkowo-mango dla fanów egzotyki
- 1 marchewka
- 1 mango
- sok z połowy pomarańczy
- gałązka mięty
- łyżka miodu
Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a mango obieramy i kroimy w kostkę. Owoce blendujemy razem z sokiem z pomarańczy i miodem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Deser podajemy schłodzony, dekorując gałązką mięty. To świetna propozycja dla miłośników egzotycznych smaków.
- Lody owocowe dla każdego smakosza
- owoce sezonowe (np. truskawki, maliny, porzeczki, brzoskwinie)
- jogurt naturalny lub mleko kokosowe
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
Owoce miksujemy blenderem razem z jogurtem naturalnym lub mlekiem kokosowym oraz słodzikiem. Powstałą masę przelewamy do foremek do lodów i wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin. Po wyjęciu mamy pyszne, domowe lody o wybranym smaku. Możemy również posypać je pokruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Niech letnie dni będą słodkie i orzeźwiające dzięki pysznym deserom, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Wypróbujcie nasze przepisy i cieszcie się owocowymi słodkościami w letnich upałach!