Lekkie dania dla letnich upałów: przepisy na orzeźwiające potrawy

Lekkie dania dla letnich upałów: przepisy na orzeźwiające potrawy

Wakacje to czas upałów, kiedy organizm potrzebuje odświeżenia i lekkości. Dlatego idealnym rozwiązaniem są lekkie dania, które orzeźwią i dostarczą niezbędnych składników odżywczych. W tym artykule przedstawiamy przepisy na orzeźwiające potrawy, które doskonale sprawdzą się w letnie dni.

  1. Sałatka z owocami morza i awokado

Sałatka z owocami morza i awokado to doskonały wybór dla miłośników świeżości i lekkości. Składniki: krewetki, owoce morza, awokado, pomidorki koktajlowe, sałata rzymska, limonka, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Krewetki i owoce morza należy ugotować we wrzątku. Awokado i pomidorki koktajlowe kroimy na kawałki. Na talerzach układamy liście sałaty, a na nich dodajemy owoce morza, awokado i pomidorki. Całość polewamy sokiem z limonki, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

  1. Chłodnik ogórkowy z młodymi warzywami

Chłodnik ogórkowy z młodymi warzywami to świetny sposób na zaspokojenie pragnienia i dostarczenie organizmowi witamin. Składniki: ogórki, jogurt naturalny, koperek, rzodkiewki, marchewka, cukier, sól, sok z cytryny. Ogórki i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek, starte warzywa, cukier, sól i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

  1. Tarta z warzywami i serem feta

Tarta z warzywami i serem feta to propozycja dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych sałatek. Składniki: ciasto francuskie, cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, ser feta, jajka, śmietana, sól, pieprz. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze do tarty, układamy na nim pokrojone warzywa i posypujemy pokruszonym serem fetą. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem, a następnie polewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

  1. Smoothie truskawkowe z miętą

Smoothie truskawkowe z miętą to doskonały sposób na ochłodzenie organizmu w upalne dni. Składniki: truskawki, mleko kokosowe, mięta, miód. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy je z mlekiem kokosowym, listkami mięty i miodem. Napój podajemy schłodzony, najlepiej z kostkami lodu.

  1. Kanapki z warzywami na grillu

Kanapki z warzywami na grillu to szybkie i smaczne danie, które można przygotować nawet bez użycia kuchenki. Składniki: kajzerki, papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, ser żółty, oliwa z oliwek, sos czosnkowy. Warzywa kroimy w plastry, a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez kilka minut. Kajzerki przekrawamy na pół i smarujemy sosem czosnkowy. Na jednej połówce układamy plastry warzyw i kawałki sera żółtego. Przykrywamy drugą połówką i grillujemy jeszcze chwilę, aż ser się roztopi.

  1. Sałatka z melona i szparagami

Sałatka z melona i szparagami to nietypowe połączenie smaków, które jednak bardzo dobrze się uzupełniają. Składniki: melon, szparagi, rukola, orzechy, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sok z pomarańczy, sól, pieprz. Melona kroimy na kawałki, a szparagi gotujemy we wrzątku. Rukolę myjemy i układamy na talerzu, a na niej układamy melon i szparagi. Całość polewamy sosem z cytryny, oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem. Posypujemy orzechami.

  1. Deser z jogurtu greckiego i owoców leśnych

Deser z jogurtu greckiego i owoców leśnych to lekka i zdrowa propozycja na zakończenie letniego obiadu. Składniki: jogurt grecki, owoce leśne (np. maliny, borówki), miód, płatki migdałowe. Jogurt grecki podajemy w miseczkach, a na nim układamy mieszankę owoców leśnych. Całość skrapiamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Podsumowanie

Lekkie dania dla letnich upałów to doskonały sposób na odświeżenie organizmu i dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych. Sałatka z owocami morza i awokado, chłodnik ogórkowy z młodymi warzywami, tarta z warzywami i serem feta, smoothie truskawkowe z miętą, kanapki z warzywami na grillu, sałatka z melona i szparagami oraz deser z jogurtu greckiego i owoców leśnych to tylko niektóre z propozycji. Warto wykorzystać sezonowe produkty i cieszyć się smakiem i świeżością w letnie dni.