Przepis babci na pieczone buraki
Buraki są bardzo popularne w Ameryce Północnej i ludzie często uwielbiają przepisy na buraki. W większości przypadków buraki są pieczone z cebulą i podawane jako przystawki. Ale uważam, że buraki można przygotować na różne sposoby, a najlepszym sposobem jest ich pieczenie.
Buraki to warzywa korzeniowe z rodziny buraków, które rosną w czerwonych lub żółtych kolorach. Najczęściej wykorzystuje się go do robienia soków, zup, sosów i sałatek. Jest bardzo bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, a także znany jest z leczenia wysokiego ciśnienia krwi.
Najlepszy czas na jedzenie buraków to ten, kiedy są one świeże i delikatne. W domu mojej babci buraki były pieczone i podawane w pysznym sosie z pomidorów, czosnku, cebuli i przypraw. Próbowałam odtworzyć ten sam przepis i dzielę się nim z Wami.
Składniki:
Buraki – 2 szt.
Cebula – 1
Czosnek – 4 ząbki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Pieprz cayenne – 1 łyżeczka
Sól – ½ łyżeczki
Czarny pieprz w proszku – ¼ łyżeczki
Pasta pomidorowa – 2 łyżki stołowe
Jak przygotować:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (350 stopni Fahrenheita). Obierz buraki i pokrój w małą kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Dodaj buraki i dobrze wymieszaj. Piecz buraki przez 45 do 60 minut. Buraki zaczną zmieniać kolor. Wyjmij i pozwól im ostygnąć.
W blenderze dodaj wszystkie składniki i zmiksuj. Podawaj pieczone buraki z tym pysznym sosem.
Wnioski:
Jest to bardzo prosty i pyszny przepis, który jest idealny na gorący letni dzień. Ten przepis będzie hitem w Twojej rodzinie i pokochasz go.