Przepis babci na pieczone buraki

Buraki są bardzo popularne w Ameryce Północnej i ludzie często uwielbiają przepisy na buraki. W większości przypadków buraki są pieczone z cebulą i podawane jako przystawki. Ale uważam, że buraki można przygotować na różne sposoby, a najlepszym sposobem jest ich pieczenie.

Buraki to warzywa korzeniowe z rodziny buraków, które rosną w czerwonych lub żółtych kolorach. Najczęściej wykorzystuje się go do robienia soków, zup, sosów i sałatek. Jest bardzo bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, a także znany jest z leczenia wysokiego ciśnienia krwi.

Najlepszy czas na jedzenie buraków to ten, kiedy są one świeże i delikatne. W domu mojej babci buraki były pieczone i podawane w pysznym sosie z pomidorów, czosnku, cebuli i przypraw. Próbowałam odtworzyć ten sam przepis i dzielę się nim z Wami.

Składniki:

Buraki – 2 szt.

Cebula – 1

Czosnek – 4 ząbki

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Pieprz cayenne – 1 łyżeczka

Sól – ½ łyżeczki

Czarny pieprz w proszku – ¼ łyżeczki

Pasta pomidorowa – 2 łyżki stołowe

Jak przygotować:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (350 stopni Fahrenheita). Obierz buraki i pokrój w małą kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Dodaj buraki i dobrze wymieszaj. Piecz buraki przez 45 do 60 minut. Buraki zaczną zmieniać kolor. Wyjmij i pozwól im ostygnąć.

W blenderze dodaj wszystkie składniki i zmiksuj. Podawaj pieczone buraki z tym pysznym sosem.

Wnioski:

Jest to bardzo prosty i pyszny przepis, który jest idealny na gorący letni dzień. Ten przepis będzie hitem w Twojej rodzinie i pokochasz go.