Kuchnia południowoamerykańska na talerzu: przepisy z Peru i Brazylii

Kuchnia południowoamerykańska na talerzu: przepisy z Peru i Brazylii
Kuchnia południowoamerykańska to jedna z najbardziej barwnych i różnorodnych kuchni na świecie. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się dwóm krajom południowej Ameryki – Peru i Brazylii oraz zobaczymy jakie przepisy i dania warto wypróbować.
- Peru – światowa stolica kuchni
Peru jest znanym na całym świecie mekką dla miłośników dobrego jedzenia. Kuchnia peruwiańska łączy w sobie wpływy takich kuchni jak indiańska, afrykańska i europejska. Jednym z najbardziej popularnych dań peruwiańskich jest ceviche – danie z surowego ryby marynowanej w soku z limonki, podawane z cebulą, pomidorami i kolendrą. Inne znane peruwiańskie przysmaki to anticuchos – grillowane rożki z mięsa i papryki oraz lomo saltado – kawałki wołowiny smażone z cebulą, pomidorami i ziemniakami.
- Brazylijska fiesta smaków
Brazylia słynie ze swojego karnawału, ale również kuchnia brazylijska zaskakuje swoją różnorodnością smaków. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań brazylijskich jest feijoada – gęsty gulasz z czarnych i czerwonych fasoli, różnego rodzaju mięsa (włącznie z wieprzowiną i kiełbasą) oraz sałatki, podawana z ryżem i farofą (prażonym mącznym tostem). Kolejnym popularnym daniem jest acarajé – smażone w głębokim oleju kulki z mąki maniokowej, nadziewane krewetkami, karabinosami i pikantnym sosem. Nie można też zapomnieć o tradycyjnym churrasco – grillowane mięso, które jest podawane w przystawkach z bufetu.
- Najwyżej położone miasto świata – Cusco
Cusco, miasto w peru, jest uznawane za najwyżej położone miasto świata, a także za historyczną stolicę imperium Inków. Jednak nie tylko zabytki przyciągają turystów do tego miejsca, ale również kulinarna oferta. W Cusco warto spróbować specjalności lokalnej kuchni peruwiańskiej, takiej jak rocoto relleno – nadziewane papryki rocoto mięsem mielonym i serem, przyrządzone w tradycyjny sposób. Innym ciekawym daniem jest cuy – duszona świnka morska, podawana z ziemniakami i warzywami. Warto również spróbować tradycyjnej peruwiańskiej zupy quinoa – zupy z quinoa, mięsa, ziemniaków i warzyw.
- Rio de Janeiro – raj dla smakoszy
Rio de Janeiro to miasto słynące z pięknych plaż i niekończącej się fiesty. Ale również smaki Brazylii można tam spróbować. Tradycyjne jedzenie Rio de Janeiro to przede wszystkim placki tapioka – placki z mąki tapiokowej podsmażane z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, mięso czy warzywa. Kolejnym pysznym daniem jest acarajé – smażone w głębokim oleju kulki z mąki maniokowej nadziewane krewetkami, karabinosami i pikantnym sosem. Poza tym warto spróbować tradycyjnego brazylijskiego przysmaku – pão de queijo, czyli małe pieczywo z serem.
- Przez stolice kuchni – Lima i Sao Paulo
Obie stolice, Lima w Peru i Sao Paulo w Brazylii, są nie tylko centrami kultury, ale również gastronomii. W Limie warto spróbować takich specjałów jak tiradito – podobne do ceviche danie, ale z grubszych kawałków ryby oraz causa – gęsta sałatka z warstwami ziemniaków, serwatką, awokado i różnorodnymi nadzieniami. W Sao Paulo warto spróbować tradycyjnej brazylijskiej feijoady, ale również wymieniane wcześniej acarajé czy churrasco.
- Słodka uczta z Ameryki Południowej
Kuchnia południowoamerykańska nie kończy się na wyrazistych daniach głównych. Również słodycze z tej części świata zachwycają podniebienia. Jednym z najbardziej znanych deserów peruwiańskich jest suspiro a la limeña – słodki krem z mleka skondensowanego, jajek, karmelu i bitej śmietany. W Brazylii natomiast warto spróbować churrasquinho – rodzaj małych, mięsnych słodyczy z karmelem, orzechami i czekoladą.
- Podsumowanie
Kuchnia południowoamerykańska to prawdziwa perełka kulinarnej różnorodności. Oba kraje, Peru i Brazylia, mają wiele do zaoferowania smakoszom z całego świata. Ceviche, lomo saltado, feijoada czy acarajé to tylko niektóre z wielu przysmaków, które warto wypróbować. Dzięki nim można przenieść się w podróż kulinarnej po Ameryce Południowej i odkryć nowe smaki i aromaty.