Jak zrobić nalewkę z pigwy?

Czym jest nalewka z pigwy?

Pigwa to owoc, który wygląda jak gruszka, ale ma słodki smak i bardzo łagodny zapach. Nie jest zbytnio wykorzystywana w kuchni, ale używa się jej do produkcji napojów takich jak herbata z pigwy, sok z pigwy i nalewka z pigwy.

Co to jest nalewka z pigwy?

Nalewkę z pigwy robi się poprzez moczenie owoców pigwy w alkoholu lub wódce. Nalewka ma ziemisty aromat i przyjemny smak.

Składniki:

Pigwa (lub) nalewka z pigwy

Alkohol lub wódka

laska cynamonu

Liść laurowy

Instrukcje:

Weź pigwę i pokrój ją na kawałki.

Do szklanego słoika wlej alkohol lub wódkę.

Dodaj laskę cynamonu, liść laurowy i kawałki pigwy.

Przykryć słój i pozostawić na 2 tygodnie.

Odcedzić nalewkę i przelać do innego pojemnika.

Nalewkę możesz przechowywać w lodówce do 6 miesięcy.

Wnioski:

Dobra nalewka będzie miała wiele korzystnych właściwości i będzie świetnym wspomagaczem zdrowia. Można ją stosować jako lekarstwo na przeziębienia, kaszel, gorączkę, rozstrój żołądka, grypę, a nawet może pomóc w odchudzaniu.