Jak zrobić nalewkę z pigwy?

Czym jest nalewka z pigwy?
Pigwa to owoc, który wygląda jak gruszka, ale ma słodki smak i bardzo łagodny zapach. Nie jest zbytnio wykorzystywana w kuchni, ale używa się jej do produkcji napojów takich jak herbata z pigwy, sok z pigwy i nalewka z pigwy.
Co to jest nalewka z pigwy?
Nalewkę z pigwy robi się poprzez moczenie owoców pigwy w alkoholu lub wódce. Nalewka ma ziemisty aromat i przyjemny smak.
Składniki:
Pigwa (lub) nalewka z pigwy
Alkohol lub wódka
laska cynamonu
Liść laurowy
Instrukcje:
Weź pigwę i pokrój ją na kawałki.
Do szklanego słoika wlej alkohol lub wódkę.
Dodaj laskę cynamonu, liść laurowy i kawałki pigwy.
Przykryć słój i pozostawić na 2 tygodnie.
Odcedzić nalewkę i przelać do innego pojemnika.
Nalewkę możesz przechowywać w lodówce do 6 miesięcy.
Wnioski:
Dobra nalewka będzie miała wiele korzystnych właściwości i będzie świetnym wspomagaczem zdrowia. Można ją stosować jako lekarstwo na przeziębienia, kaszel, gorączkę, rozstrój żołądka, grypę, a nawet może pomóc w odchudzaniu.