Jak zrobić bezę z mniejszą ilością cukru

Beza to klasyczny francuski deser, który może być podawany jako deser lub jako polewa do ciast i ciasteczek. Jej baza z białek jaj jest gotowana i ubijana w miękką piankę. Zwykle robi się ją z ilością cukru około 4 razy większą niż ilość białka.

Ale nie wszystkie beziki potrzebują takiej samej ilości cukru. Istnieją pewne przepisy, które wykorzystują cukier w ilości 1,5 razy większej niż ilość białka. I są inne przepisy, które używają cukru tylko 2 razy ilość białka.

Jak zrobić bezę z 2 razy mniejszą ilością cukru

Oto 4 proste sposoby, aby zrobić bezę z 2 razy mniejszą ilością cukru niż normalna beza.

Sposób 1:

Weź 3 szklanki wody o temperaturze pokojowej. Dodaj do niej ½ filiżanki śmietany kremówki i ¼ filiżanki kremu winnego.

Dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Dodaj do niej pozostałe składniki i ubij je za pomocą ręcznego miksera.

Po ubijaniu przez 2 do 3 minut, dodaj do niej cukier puder i ponownie ubijaj przez 2 do 3 minut.

Na koniec, zabierz mieszaninę do lodówki na około godzinę, a następnie użyj jej jako polewy do swojego ciasta lub tortu.

Sposób 2:

Połącz wodę, sól i cukier.

Podgrzewaj mieszaninę przez 5 minut.

Gdy już się podgrzeje, dodaj do niej jajka i ubijaj je, aż się spienią.

Dodaj ekstrakt waniliowy i masło, a następnie ubijaj aż do uzyskania piany.

Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.

Odstaw mieszaninę do lodówki na godzinę, a następnie użyj jej jako polewy do ciasta lub tortu.

Sposób 3:

Weź mąkę, masło i cukier.

Dodaj do nich jajka i dobrze wymieszaj.

Dodaj do nich ekstrakt z wanilii i wymieszaj.

Dodaj do tego śmietanę i wymieszaj.

Na koniec dodaj do niego sól i dobrze wymieszaj.

Zabierz mieszaninę do lodówki na około godzinę, a następnie użyj jej jako polewy do Twojego ciasta lub ciastek.

Sposób 4:

Połącz w misce mąkę, sól, cukier, masło i proszek do pieczenia.

Dodaj do niej mleko i wymieszaj.

Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.

Dodaj jajka i ubijaj je, aż się spienią.

Na koniec dodajemy do niej krem z kamienia winnego i mieszamy.

Zabierz mieszaninę do lodówki na około godzinę, a następnie użyj jej jako polewy do swojego ciasta lub ciastka.

Wnioski:

Są to 4 proste sposoby na zrobienie bezy z 2 razy mniejszą ilością cukru niż normalna beza. Jeśli jesteś początkujący, to możesz zastosować się do którejś z powyższych metod i jestem pewna, że pokochasz rezultat.