Kuchnia azjatycka: Przepisy na potrawy z dalekiego wschodu

Kuchnia azjatycka: Przepisy na potrawy z dalekiego wschodu

Kuchnia azjatycka jest niezwykle różnorodna i bogata w smaki oraz aromaty. Potrawy z dalekiego wschodu cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie. Cechuje je nie tylko wyjątkowy smak, ale także zdrowe składniki i ciekawe połączenia. W tym artykule zaprezentujemy kilka przepisów na potrawy z kuchni azjatyckiej, które możecie przygotować samodzielnie w domu.

  1. Kuchnia chińska: Makaron chow mein z warzywami i kurczakiem

Makaron chow mein to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni chińskiej. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Składniki, które będą potrzebne to: makaron chow mein, kurczak, różne warzywa (np. marchew, cukinia, kapusta pekińska), sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, czosnek i cebula. Przygotowanie potrawy polega na usmażeniu na patelni pokrojonego kurczaka, dodaniu do niego warzyw i podsmażeniu ich razem. Następnie dodajemy makaron chow mein, sosy i smażymy całość jeszcze przez kilka minut.

  1. Kuchnia japońska: Sushi z łososiem i awokado

Sushi to jedna z najbardziej ikonicznych potraw kuchni japońskiej. Aby je przygotować, będziemy potrzebować: surowego łososia, awokado, ryżu do sushi, sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru. Najpierw gotujemy ryż, a następnie mieszamy go z octem ryżowym i solą. Następnie układamy na nori (suchej zwiniętej w kształt prostokąta) warstwę ryżu, a na niej kawałki surowego łososia i awokado. Całość zwijamy w rulon i kroimy na kawałki. Podajemy sushi z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

  1. Kuchnia tajska: Tomyam kung – zupa z krewetkami i grzybami

Tomyam kung to tradycyjna tajska zupa o ostrym smaku i aromatycznym zapachu. Składniki, które będą potrzebne to: krewetki, pieczarki, trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, chilli, sos rybny, sos sojowy, sok z limonki i ziarna kolendry. Przygotowanie zupy polega na zagotowaniu bulionu, a następnie dodawaniu kolejno krewetek, pieczarek i przypraw. Gotujemy wszystko razem przez kilka minut, a na koniec dodajemy sok z limonki i kolendrę.

  1. Kuchnia koreańska: Bibimbap – mieszanka ryżu, warzyw i mięsa

Bibimbap to tradycyjne koreańskie danie, które składa się z ryżu, różnych warzyw, mięsa (najczęściej wołowiny), jajka i sosu gochujang. Do przygotowania bibimbapu będziemy potrzebować: ugotowanego ryżu, kiszonych warzyw (np. ogórek, buraczki), sałaty, mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego), jajka, sezamowego oleju, sosu sojowego i gochujangu. Potrawę przygotowujemy poprzez ułożenie ugotowanego ryżu w misce, a na nim pokrojone warzywa, usmażone mięso i jajko. Całość skrapiamy sosami i posypujemy prażonym sezamem.

  1. Kuchnia wietnamska: Phở – aromatyczna zupa z wołowiną i makaronem ryżowym

Phở to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw wietnamskich. Składniki, które będziemy potrzebować to: wołowina, makaron ryżowy, cebula, czosnek, imbir, kminek, kardamon, kolendra, bulion wołowy, sos rybny, sos sojowy, sok z limonki i chili. Przygotowanie zupy polega na gotowaniu mięsa i przypraw przez dłuższy czas, a następnie odcedzeniu bulionu. Do bulionu dodajemy gotowany makaron, pokrojoną wołowinę, warzywa i przyprawy. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut i podajemy z dodatkami takimi jak kolendra, limonka, chili i sos rybny.

  1. Kuchnia indyjska: Chicken tikka masala – kurczak w sosie curry

Chicken tikka masala to popularna potrawa kuchni indyjskiej, którą można przygotować w domu. Składniki, które będą potrzebne to: kurczak, jogurt naturalny, cebula, czosnek, imbir, chili, kulki kardamonu, goździki, cynamon, curry, garam masala, pomidory, śmietana kremówka i masło klarowane. Przygotowanie potrawy polega na jedzeniu kurczaka w marynacie z jogurtu i przypraw, a następnie usmażeniu go na patelni. Oddzielnie podsmażamy cebulę, czosnek i przyprawy, a następnie dodajemy pomidory i śmietanę. Dodajemy usmażonego kurczaka i gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.

  1. Kuchnia indonezyjska: Nasi goreng – smażony ryż z warzywami i krewetkami

Nasi goreng to tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które składa się z usmażonego ryżu, warzyw, jajka, mięsa (opcjonalnie) i różnych przypraw. Składniki, które będziemy potrzebować to: ugotowany zimny ryż, marchew, groszek ptysiowy, kapusta pekińska, krewetki, jajka, sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy (curry, kurkuma, czosnek, cebula). Przygotowanie dania polega na usmażeniu wszystkich składników razem na patelni, a następnie dodaniu przypraw i smażenie całości jeszcze przez kilka minut. Podajemy nasi goreng z dodatkowym jajkiem sadzonym na wierzchu.