Jak zrobić Ciasto jogurtowe z owocami na dużą blachę do pieczenia

Dziś dzielę się z Wami przepisem na ciasto jogurtowe z owocami na dużą blachę. Ciasto jogurtowe jest bardzo pyszne, słodkie i zdrowe. Możesz użyć dowolnych owoców według własnego uznania. Możecie dodać banana, truskawki, ananasa lub inne dowolne owoce. Oprócz tego możesz użyć tego samego przepisu również do zrobienia brownies.

Składniki:

Ciasto na placek:

2 filiżanki mąki

1/4 szklanki kakao w proszku

1 łyżka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki masła

1 filiżanka cukru

1/4 szklanki mleka

Ciasto jogurtowe:

3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki kakao w proszku

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki masła

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

1 jajko

Owoce:

1 filiżanka truskawek

1 filiżanka malin

1 filiżanka borówek amerykańskich

1 filiżanka bananów

1 filiżanka ananasa

Sposób przygotowania:

W dużej misce połącz suche składniki ciasta i dobrze wymieszaj.

Dodaj mokre składniki ciasta i dobrze wymieszaj.

Nasmaruj dużą blachę do pieczenia masłem.

Przełóż masę na blachę do pieczenia i wygładź ją za pomocą szpatułki.

Włóż blachę do piekarnika w temperaturze 350 stopni.

Gotuj przez 30 minut.

Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

Pokrój ciasto na kawałki.

Weź nóż i pokrój ciasto.

Przechowuj kawałki ciasta w lodówce.

Aby zrobić polewę do ciasta, wymieszaj suche składniki polewy.

Dodaj mokre składniki polewy i dobrze wymieszaj.

Weź niewielką ilość mieszanki i uformuj okrągły kształt na wierzchu ciasta.

Pozostaw do wyschnięcia na 2 do 3 godzin.

Weź wysuszoną polewę i włóż ją do zamrażarki na 15 minut.

Weź zamrożoną polewę i rozprowadź ją na cieście.

Wymieszaj polewę z ciastem za pomocą łyżki.

Przykryj ciasto polewą i odstaw do lodówki na 2 do 3 godzin.

Możesz go przechowywać do 10 dni.

Wnioski:

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten post o tym jak zrobić ciasto jogurtowe z owocami na dużą blachę. Przepis jest bardzo łatwy i prosty do wykonania. Jeśli chcesz wypróbować ten przepis, to możesz zrobić dużą partię i przechowywać ją przez 10 dni.